søndag 25. mai 2014

Rabarbrasuppe

Rabarbraen er endelig her igjen, og første av året ble en bolle med rabarbrasuppe. Det er så mye godt, og enkelt man kan lage med denne grønnsaken! Denne suppen lager seg omtrent selv, akkurat som rabarbragrøt/syltetøy. Jeg kutter opp og legger i fryseren, så har jeg alltid noe klart resten av året.  Oppskriften hentet jeg fra matprat.


1 liter vann
250 gr rabarbra kuttet i biter
200 gr sukker

Litt maisenna + vann til å jevne suppen med.

Kok vann, rabarbra og sukker til rabarbraen er myk, tar ca 10 minutter. Hell i jevning og gi et raskt oppkok.
Kan serveres både varm og kald :)

Sjørøverskute

Denne sjørøverskuta laget jeg til en bursdag for litt siden. Her har jeg brukt en sjokoladekake i langpanne som jeg har skjært til en passende form og stablet oppå hverandre. Inni har jeg fylt den med sjokolade moussé, og brukt sjokoladesmørkrem utenpå. Ved å google sjørøverkake kan du få opp mange ideer til pynt og fremgangsmåte, men selve fasongen er ganske enkel å få til.


Seilene har jeg printet ut på vanlig kopipapir, klippet litt ujevnt og brent langs kanten med en lighter. Som mast har jeg brukt engangs grillspyd av tre. 





Som gallionsfigur har jeg brukt et lite løvehode. Disse fås kjøp i de fleste dagligvarer. Mannskapet ble en pose med små seigemennaktige figurer.  



søndag 4. mai 2014

Suksessterte / kake med gul krem

Dette har vært en slager hos oss i mange år. Jeg er klarer aldri å finne ut om kremen skal være slik som jeg får den, eller om den skal være tynnere og mer rennende i konsistensen. Har googlet rundt, og det er litt av både den ene og den andre typen. Jeg syns den blir bedre når den er tynnere, selv om innholdet er akkurat det samme, men av en eller annen grunn blir den aldri slik når jeg gjør det..
Oppskriften kommer fra kokeboka til a mor!


Du trenger:
KAKEBUNN:
200 gr malte mandler
200 gr melis
4 eggehviter

Stivpisk eggehviter og melis, og ved tilslutt inn de malte mandlene. Hell over i en bakepapirkledd form (22-24 cm), og stek på 200 grader i 20 minutter. Nederste rille i ovnen.

KREM:
4 egeplommer
100 gr sukker
1 dl fløte
100 gr smør

Eggeplommer og sukker kokes på svak varme. Etterhvert heller du i 1 dl fløte og gir dette et oppkok. Avkjøles.
100 gr smør røres hvitt og blandes inn i kremen.
Jeg pynter som regel med revet, mørk sjokolade.

Foccacia

Jeg synes det er godt med fersk brød ved siden av grillmaten, så forrige gang vi grillet hadde jeg god tid og lagde ferskt foccaciabrød til å ha ved siden av. Oppskriften fant jeg på en av de fineste matbloggene vi har her i landet, Trines matblogg. Direktelink til originaloppskriften HER



Jeg halverte oppskriften siden vi ikke var så mange, men fikk likevel mer enn nok. Kunne kanskje kjevlet den enda litt tykkere enn jeg gjorde for å få den høyere.

Du trenger:
25 gr gjær
5 dl vann
3 ss olivenolje
10 dl mel
1 ts salt
1 ts sukker

Løs gjæren opp i lunket vann og bland inn alt untatt melet. Ha melet i til slutt og la kjøkkenmaskinen gjøre jobben for deg. Jeg lot min deig stå å elte i gode 10 min. Du kan gjerne ha i litt eksta olivenolje mot slutten. Deigen skal være ganske løs.


Sett til heving i en times tid. Da har deigen forhåpentligvis blitt dobbelt så stor, og fått en litt annen konsistens. Trykk deigen ut til ønsket tykkelse på en bakepapirkledd langpanne, og etterhev i en drøy halvtime ekstra.
Lag små groper i deigen med pekefingeren din og hell over olje, havsalt og rosmarin. Du kan også bruke soltørkede tomater om du har det.
Stekes på 225 grader, nederst i ovnen, i ca. 30 minutter +- ettersom hvor tykk du har laget brødet.