søndag 1. desember 2013

Fløtekarameller

I år har jeg for første gang prøvd å lage karameller. I høst var jeg på en bakestund i regi av IKEA, og der møtte jeg den hyggelige forfatteren bak www.krem.no Oppskriften på fløtekarameller fant jeg på siden hennes, og de ble kjempegode! Må nok lage flere av disse, for disse holder ikke helt frem til jul hvert fall!

 
Du trenger:
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup 100g (jeg brukte lys sirup)
 
Alle ingrediensene blandes i en gryte og kokes opp. Blandingen skal koke en god stund, fra jeg satte på platen til karamellen var ferdig tok det omtrent en time, men jeg var litt pinglete og turte ikke å ha for høy varme. Blandingen er ferdig når blandingen når 120 grader. Jeg har ikke sukkertermometer, men brukte steketermometer, og det funket fint det også. Massen skal bli tykk, lysebrun og boble masse! Hell den over i en bakepapirkledd form og la den avkjøles. Når karamellen er stiv kutter du den opp i passende biter.

 

Mandelpinsvin Vepsebol Mandelmarengs

Disse små marengskakene har tydeligvis flere navn enn jeg var klar over. Uansett så er det raske å lage, og holder seg lenge.

 
Du trenger:
2 eggehviter
125 gr sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts kanel  
50 gr hakket sjokolade
125 gr hakkede mandler
Piske eggehvitene stive.
Pisk inn sukker og vaniljesukker til du har en stiv marengs.
Til slutt vender du forsiktig inn kanel, sjokolade og hakkede mandler med en slikkepott. Legges på en bakepapirkledd plate med t-skje. Ha litt mellomrom mellom kakene, for de kan flyte litt ut når de steker.
Stekes på 180 grader i ca 20 minutter.