torsdag 22. august 2013

Hjemmelaget ripssaft og solbærsaft

Jeg har fått fatt i en hel del bær i år, og fikk endelig prøvd å lage saft! Noe så enkelt! Det tok litt tid, men var veldig verdt arbeidet.
Hjemmelaget solbærsaft er noe jeg husker godt fra jeg var liten og i år har jeg prøvd etter beste evne å lage saft sånn som jeg husker den. Selv synes jeg at det gikk ganske bra!



For hver "omgang" med saftkokeren har jeg brukt ca. 2 kg. bær uavhengig av type. Dette ga meg mellom 2 og 4 liter råsaft hver gang. Jeg har gjort to omganger med kun solbær, og en omgang hvor jeg blandet ca 80% rips med 20 % solbær/blåbær.



Du trenger få ingredienser for å lage saft; bær, sukker, (evt. vinsyre for å øke holdbarhetstiden) og steriliserte flasker. Sterile flasker er kjempeviktig. Vask og tørk flaskene godt. Sett dem i stekeovnen på 130 grader og ta dem ut når du er klar til å fylle på saft. Sette dem opp ned mens de enda er varme og la dem avkjøles på denne måten.


Legg bær og sukker lagvis i den øveste delen av saftkokeren. La denne putre av sted i omlag to timer. Husk å etterfylle med vann i bunnen av saftkokeren om nødvendig! Slipp ut råsaft med jevne mellomrom for å hindre at det renner over.


Etter at bærene er blitt dvaske og blasse i fargen er det ikke mer saft å hente. Jeg ga min råsaft et raskt oppkok for å fjerne bakterier, i tillegg til at jeg hadde i mer sukker der det trengtes. Dette er en smakssak, og det beste er å smake seg frem :) Lykke til.



Dyrisk Gode Sjokolademuffins

Til min egen bursdag lagde jeg noen barnslig dekorerte sjokolademuffins, som minner mistenkelig mye om Aunt Mabels muffins fra butikken, bare i miniatyrstørrelse. Originaloppskriften fant jeg  HER



Du trenger:
200 gr mel
130 gr sukker
1 ts bakepulver 
0,5 ts natron
litt salt
40 gr bakekakao 
2 egg
100 gr youghurt naturell/gresk youghurt/kefir 
2 dl helmelk
0,6 dl rapsolje
1,5 dl hakket, mørk kokesjokolade 


1. Alt det tørre (inkl. sjokoladebiter) siktes og blandes godt i en bakebolle. 
2. I en annen bolle pisker du sammen følgende: egg, olje, youghurt og melk. 
3. Hell den våte blandingen oppi den tørre, samtidig som du rører. Dette er enkelest om du bruker kjøkkenmaskin, men det går bra å røre for hånd også. Rør minst mulig, og gi deg når alt er blandet sammen. 


Stekes på 180 grader i 10-25 minutter. Midt i ovnen. Jeg har brukt kremost frosting, men man kan gjerne spise disse uten noe på toppen, eller f.eks. bare med melisglasur. 

søndag 11. august 2013

Eple og mandelkrans

I dag har jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift hentet fra "A piece of cake" av Leila Lindholm. Dette er en kjempe bok, med utrolig fine bilder, anbefales på det sterkeste!



Vanligvis så bruker jeg "Søt grunndeig" som basis for all søt gjærbakst, men i dag prøvde jeg grunnoppskriften i denne boka. Nå tror jeg at jeg har en ny favoritt. Dette er den enkleste deigen jeg noen gang har jobbet med. Lett og luftig, og finnes ikke klissete! Jeg brukte halvparten av denne grunnoppskriften til å lage eple/mandelkrans og resten til boller fylt med aprikossyltetøy.


Grunnoppskrift gjærdeig: 
1 ss kardemomme
3 dl melk
50 gr gjær
1,5 dl sukker
05 ts salt
150 gr smør
1 egg
11-12 dl mel 

Varm opp melk og kardemomme til det er fingervarmt. I mens smuldrer du opp gjær i en bolle, og tilsetter sukker, salt og blander inn den fingervarme melka. Rør til alt er løst opp.
Tilsett egget og mykt smør i biter i blandingen(Smelt ikke smøret med mindre du skal røre sammen og kna deigen for hånd).
Ha i litt og litt mel, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav/middels hastighet. La maskinen elte deigen i min. 5 min.

Sett deigen til side og la den heve 1 time.


Fyll:
100 gr mykt smør
0,5 dl sukker
0,5 porsjon hjemmelaget mandelmasse
1 ss kanel 
1 eple 

Bland sammen alle ingrediensene til en tykk grøt.
(Hjemmelaget mandelmasse lages ved å kjøre 125 gr skåldede mandler i en blender sammen med 125 gr sukker til du har et fint pulver).

Når deigen er ferdig hevet tar du halvparten og kjevler ut til et rektangel. Smør på fyllmassen, riv eplet på et rivjern og strø over. Jeg strødde også over 1 dl nøttekrokan jeg hadde liggende (den typen man får på softis osv.).
Rull sammen til en pølse og legg inni en kakering 26-28 cm. Husk å smøre denne i forkant!
Snitt kransen din og legg bitene på kryss og tvers. La etterheve i ytterligere en time (gjerne lengre), pensle med egg og stek i 25-30 min på 175 grader.


fredag 2. august 2013

Cæsar Salat med hjemmelaget dressing

Her kommer min vri på den vanlige cæsar salaten:
Til 3 voksne trenger du: 

2 kyllingfileter
1 pk. bacon 
2 tomater
1/2 agurk 
1/2 isbergersalat 
1/2 posse Baby leaf salat 
evt. krutonger el. fetaost 


Skjær kylling i biter og stek til de får en gylden farge. 
Stek bacon og la den renne av seg på tørkepapir. Del deretter opp i mindre biter. 
Skjær opp salat, tomat og agurk. Ved det hele sammen og tilsett krutonger om du ønsker det. Jeg tror det kunne vært godt med litt rå rødløk i tillegg  



Dressing:
1/2 beger creme fresh
Sitronsaft fra 1/2 sitron
Salt & pepper
2 ss. majones 

- Rør sammen alle ingrediensene. 




Kjøttdeiggrateng med squash og blomkålris

Et litt tidkrevende, men veldig godt middagstips. 
Til to sultne mennesker trenger du:
1 squash 
1 løk
1/2 rødløk
3 - 4 sopp 
1 pk. kjøttdeig
1 boks hermetiske tomater i biter
Salt & pepper
Oregano
Basilikum (fersk eller tørket) 
Revet ost (ca. 100 gr)

1 blomkål 
Smør/Olje

Skjær squash opp i passe tykke skiver, strø over salt og legg dem i et dørslag i ca en halv time. Deretter skyller du dem, og tørker med tørkepapir. Varm opp en stekepanne med god olje, og stek squashskivene litt på begge sider til de har en litt gyden farge. Disse trekker til seg olje som en svamp, så la dem renne fra seg på litt tørkepapir etterpå. 



Smelt en ss. smør / olje i en gryte og surr løk og sopp til disse blir myke/blanke. Ha oppi kjøttdeig og brun denne. Deretter har du oppi en boks hermetiske tomater, salt, pepper, oregano og frisk basilikum. Jeg hadde min saus stående å småkoke i en halvtimes tid. Legg lagvis kjøttsaus + squash + ost på samme måte som hvis du laget en lasagne.  Serveres med salat og blomkål ris. Blomkålris lages ved å rive blomkål på et rivjern, kok i 3 minutter, la dette renne godt av og vend inn salt, pepper og et par spiseskjeer med smør.