tirsdag 12. mars 2013

Hjemmelagde fiskekaker

Jeg er veldig glad i fiskekaker, men etter å ha studert de forskjellige pakkene med fiskekaker forrige gang jeg var å handlet ble jeg litt skeptisk. At det kun er 30-35 % fisk i de fleste variantene er i grunnen veldig lite.. Så da bestemte jeg meg for å prøve å lage mine egne :-)


Jeg har brukt filet av lyr og uer i mine denne gangen, og er godt fornøyd med resultatet. Vi spiste opp nesten 1 kg fisk på en middag, og det er en god del mer enn vi pleier hvis vi bare steker fisken for seg selv.


DU TRENGER:


500 gr filet av lyr
500 gr filet av uer
2 dl fløte
1 dl helmelk
salt
pepper
gressløk


Det er viktig at fisken er kjøleskapsskald.
Fjern eventuelle bein fra fisken, og skjær den i passe store biter. Kjør fisken sammen med salt og pepper i en food processor til det blir en seig deig. Spe på med melk/fløte til du får en jevn farse. Krydre godt med litt mer salt og pepper, samt gressløk. Du kan også bruke finhakket løk, men det har ikke jeg prøvd ut enda.
Form farsen til sånn passe store "boller" og stek dem i panna. Jeg steker i smør, ikke olje.



Jeg har servert sammen med ovnsstekte båtpoteter, revet gulrot og hjemmelaget tzatziki. Nam nam!

Kyllingfilet i leirgryte

Jeg har en liten leirgryte som jeg ikke hadde testet ut før. Jeg skjønte raskt at det er veldig viktig at leirgryter legges i bløt før bruk, slik at de ikke sprekker. Siden det var første gang jeg brukte min lot jeg den ligge i vann i godt over to timer før jeg brukte den. Heretter holder det med en 10-15 minutter. Det er også viktig at gryta ikke settes inn i en forvarmet ovn, men kald ovn. Da blir gryta varmet gradvis opp, og da får den ikke "varme-sjokk" og sprekker.

Jeg googlet litt rundt og prøvde meg litt frem med litt klipp og lim fra forskjellige oppskrifter. Dette virket utrolig enkelt, og med lite tidkrevende tilberedning. Det eneste er at du må vel være hjemme de to timene gryta står i ovnen.



1 stor løk
1 squash
2 gulrøtter
3 poteter
2 kyllingfileter
olivenolje, chicken&steak spices, salt & pepper
 
 
Kutt grønnsakene opp i passe biter/skiver. Krydre alt sammen godt og bland med sammen med olivenolje.
Krydre kyllingfiletene tilsvarende og legg dem på toppen av grønnsakene.
Settes inn i kald ovn (!), og stekes i 2 timer på 200 grader. Jeg fikk en vannvittig saftig kylling, men jeg sjekket den ikke underveis så det kan godt hende at det hadde vært nok med 180 grader i 2 timer, eller 1,5 time på 200 grader.
Serveres med kyllingsaus og villris. Supergodt! 

Hjemmelaget sitronfromasj

For en stund siden prøvde jeg å lage min egen karamellpudding, fordi de ferdige variantene fra butikken ikke frister så veldig. Jeg har laget det igjen, men i tillegg til karamellpudding prøvde jeg meg også på hjemmelaget sitronfromasj denne gangen!


Oppskrift på karamellpudding finner du; HER


SITRONFROMASJ
- denne oppskriften var mer en nok til 4 stappmette voksne..
 

6 eggeplommer
200 gr. melis
2 pk. kremfløte (ca.6 dl.)
6 plater gelantin
2 dl. sitronsaft = saft fra ca. 2 store, friske sitroner
 
Først må du legge gelantinplatene i bløt i kaldt vann.
Press sitronene til du har 2 dl. (jeg fikk ikke nok og bruke litt sitron fra flaske). Ta en liten gryte og varm opp sitronsaften sammen med de bløte gelantinplatene. Avkjøl litt.
 
Bruk så en kjøkkenmaskin og visp egg og melis til en fin eggedosis. I en annen bolle pisker du kremfløten til den er nesten helt stiv.
Vend kremfløten inn i eggedosisen, bruk slikkepott! Ved deretter inn sitronsaften.
Legg fromasjen i porsjonsskåler (lurest hvis du har litt dårlig tid) eller i en stor serveringsbolle. Jeg la alt i en stor bolle og satte kaldt til dagen etter. Server gjerne med litt pisket krem ved siden av.